Valborg och 1 maj

Lite historia

Att fira första maj är en gammalt. Redan under Sveriges katolska medeltid var 1 maj en helgdag som firades till minne av två av Jesus apostlar, Jakob och Filippos. Inte alls som jag trodde för arbetarnas dag. Valborg började man fira på 1400-talet, som en helgondag, tillägnad Sankta Valborg. 1 maj skulle vara en förberedelse inför en fasta och precis som fastan före påskdagarna så var också 1 maj en dag när man festade ordentligt, när man åt gott och mycket. Det var också gyckel och roliga upptåg.

Hantverksgillen och köpmännen höll årets stora fester just den här dagen. Även i många byar runtom i landet var det fest den 1 maj. I bondens år (i bondealmanackan) var dagen den första dagen på sommaren. Då skulle alla djur som stått inne hela vintern släppas ut på bete. Det hände att bönderna då även tände eldar för att skydda boskapen mot vilddjur.

Konstigt

Igår när Marcus och hans kompis skulle till skolan står de utanför hemma så säger Samuel:  där är ett rådjur. Sedan säger han: shit!!
 
Rådjuret kommer springande mot Samuel och vår trädgård helt vettskrämd och inte funderar han/hon på att hoppa över staketet som antagligen varit en enkel match utan ska ta sej emellan!!!
 
Följden blir att stackarn fastnar och vi tre utbrister MEN HERREGUD, STACKARN. Djuret kämpar som en besatt för att komma loss och vi han nog tänka att hur fasen gör vi nu. Dock slutade historien tror jag lyckligt. Den kom loss (även om halva pälsen låg i vår trädgård) och sprang vidare.
 
Lite orolig blir man ju dock för hur chockad blev han/hon. Har hört att rådjur kan dö av stress.